19 сеп.

Знаем, че много от вас вече знаят какво е функционална фитнес тренировка, а мнозина тренират по този начин. Това не е нова концепция и се говори за нея поне от десетилетие.

Но ако продължавате да виждате този термин и искате да научите повече, ние от Escape Fitness ще ви предоставим подробна информация в тази статия.

  • Основните причини поради които хората тренират.
  • Как функционалната тренировка подготвя тялото за ежедневните дейности.
  • Ролята на функционалния фитнес може да помогне за подобряване на спортните постижения.

Защо Хората Спортуват

Ако попитаме 100 трениращи във фитнеса защо са там, вероятно е повечето от тях да споменат за ползите, които носи в живота им тренирането. Малко вероятно е да говорят за удоволствието от самото упражнение, а по-скоро от ефекта, който има върху тях, когато са далеч от фитнес залата. Става въпрос за дългосрочното влияние върху здравето и ползите за нашата психика и физика.

За много хора това, което ги мотивира да спортуват е появата на проблем при извършване на ежедневни физически дейности. Това са задачи като повдигане на пазарски торби, градинарство, или игра с децата.

Тези задачи може да са рутинни, но за много хора те са по-трудни, отколкото би трябвало да бъдат. Това е мястото, където функционалният фитнес идва на помощ.

Функционалните Тренировки Трябва да ни Помагат за Ежедневието ни

Когато личните треньори привличат клиенти чрез функционално фитнес тренировка, те искат да развият мускулите им, за да насърчат активния начин на живот.

Не става въпрос само за умения, за да можеш да изпълниш добре мъртва тяга или клек. Става въпрос повече за тренирането на мускулите да работят ефективно заедно, когато извършват общи движения като вдигане, носене, достигане и други динамични позиции на тялото.

Функционалните упражнения обикновено включват множество стави и множество мускули в едно движение или поредица от движения.

Така че функционалното трениране е много различно от фитнес упражненията, които се фокусират върху една специфична група мускули.

Добър пример:

Един бодибилдър може да стои напълно неподвижен, докато изпълнява бицепсово сгъване. Това е много изолирано движение, насочено главно в бицепса. Този бодибилдър може да има невероятно развит бицепс, но да не е подготвен за функционални движения, дори нещо елементарно като вдигането на детето му от детската седалка в колата може да причини болка и дсикомфорт.

Когато започнете да тренирате по функционална фитнес програма, за няколко седмици ще забележите разликата. Чувствате промяна в общата си сила, издържливост, стойка, баланс и гъвкавост.

Също така ще забележите, че работа като прекопаване на градината, цепене на дърва за огрев, боядисване на тавана и други подобни, които обикновено са причинявали болки, вече изпълнявате по-лесно и безпроблемно.

За много хора ползите ще бъдат почувствани и на работното място. Въпреки че повече от нас работят в офис, има и милиони, които се занимават с физическа работата. От медицинската сестра, вдигаща пациентите до механика в сервиз, достигаща до неудобна част от колата. Има реална нужда да бъдете здрави и в добра форма, за да защитите тялото си.

Функционалното Трениране също е Чудесно за Всички Спортисти

Още през 2007 г. излиза докладът, озаглавен „Функционалното трениране подобрява скоростта на замаха и издръжливостта на по-възрастните играчи на голф“. Докладът обяснява как след осемседмична функционална тренировъчна програма, честотата на замаха при използване на драйвър се увеличава.

Повечето хора, които практикуват спортове, ще подобрят способността си и издръжливостта си в тях, ако добавят и функционална фитнес тренировка. Също така и ще намалят риска от контузии.

Функционалните Тренировки – Бъдещето на Фитнеса

Фитнес залите винаги ще бъдат посещавани от хора, които тренират изолирано и целят единствено по-голям мускулен обем. Но все повече хора преминават към функционалното трениране за да подобрят общото качество на живот си.

В Escape Fitness вярваме във функционалното трениране и нуждата от правилно обучение, защото определено виждаме бъдещето на индустрията в тази посока. Нашите продукти са идеално пригодени за функционален фитнес и предоставят всичко необходимо за създаването на превъзходни функционални фитнес програми.

Коментирай